Kolačići i izjava o zaštiti osobnih podataka

Kolačići

www.brzojavi.hr koristi tzv. “kolačiće” kako bi pružili potpunu funkcionalnost rada stranice, primjerice prijave na vaš korisnički račun te automatsko prikupljanje neosobnih podataka kako bi bolje razumijeli posjećenost naših stranica. Klikom ili nastavkom pregleda stranice prihvaćate i suglasni ste s našim korištenjem kolačića. Više informacija o kolačićima možeš pronaći u Izjavi o zaštiti osobnih podataka.

U KRATKO:

Zaštita tvojih podataka nam je važna stoga želimo da znaš sve detalje kako, zašto i koje informacije od tebe prikupljamo. BRZOJAV j.d.o.o. obrađuje podatke u skladu s europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR)

IZJAVA O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA

BRZOJAV j.d.o.o. cijeni svoje korisnike i pazi na sigurnost tvojih podataka. Ovom Izjavom o zaštiti podataka, tvrtka BRZOJAV j.d.o.o. Pisarovinska 20, Zagreb (dalje u tekstu: BRZOJAV j.d.o.o. ) štiti privatnost svojih korisnika te iskazuje brigu za tvoje osobne podatke tragom europske Opće uredbe o zaštiti podatka 2016/679/EZ (Uredba, GDPR) i Zakona o provođenju Opće uredbe o zaštiti podataka NN 42/2018. Izjavom o zaštiti podataka BRZOJAV j.d.o.o. transparentno i javno objavljuje načine obrade osobnih podataka, koje provodi isključivo prema načelima Uredbe. Ova Izjava opisuje kako BRZOJAV j.d.o.o. prikuplja, obrađuje, koristi i dijeli tvoje osobne podatke kada posjećuješ BRZOJAV j.d.o.o. .internet stranice ili kad obavljaš kupnju na BRZOJAV j.d.o.o. Korištenje sustava BRZOJAV j.d.o.o. dozvoljeno je isključivo osobama starijim od 16 godina. Daljnjim korištenjem sustava BRZOJAV j.d.o.o. , te prihvaćanjem Uvjeta korištenja i Izjave o zaštiti privatnosti – smatramo da imaš više od 16 godina. U protivnom, molimo te da odmah prestaneš koristiti BRZOJAV j.d.o.o. i napustiš vezane internet stranice.

OSOBNI PODACI:

Prema Uredbi, osobni podaci su – svi podaci koji se odnose na pojedinca čiji je identitet utvrđen ili se može utvrditi („ispitanik”), a pojedinac ili ispitanik kako ga zove Uredba, čiji se identitet može utvrditi jest osoba koja se može identificirati izravno ili neizravno.

OBRADA:

Prema Uredbi, obrada znači – svaki postupak ili skup postupaka koji se obavljaju na osobnim podacima ili na skupovima osobnih podataka, bilo automatiziranim bilo neautomatiziranim sredstvima kao što su prikupljanje, bilježenje, organizacija, strukturiranje, pohrana, prilagodba ili izmjena, pronalaženje, obavljanje uvida, uporaba, otkrivanje prijenosom, širenjem ili stavljanjem na raspolaganje na drugi način, usklađivanje ili kombiniranje, ograničavanje, brisanje ili uništavanje.

PRIKUPLJANJE PODATAKA:

BRZOJAV j.d.o.o. prikuplja isključivo osobne podatke koje kupac upisuje svojom voljom. Podaci se prikupljaju kroz dostupne web forme za primanje obavijesti (newslettera) ili kontaktom sa zaposlenicima BRZOJAV j.d.o.o. . Upisivanje podataka nužno je za uspostavu kontakta. Neke podatke prikupljamo automatski – više možeš pročitati u odjeljku web kolačići. S kime sve dijelimo tvoje podatke te svrha prikupljanja Iznimno poštujemo i cijenimo privatnost svih naših korisnika i njihovih podataka, te se iz tog razloga prema njima odnosimo s maksimalnom brigom i pažnjom. Podatke naših korisnika nikad nećemo prodavati trećim stranama, već ćemo ih koristiti isključivo za pružanje vrhunske usluge našim korisnicima. Svim gore navedenim podacima pristup imaju djelatnici BRZOJAV j.d.o.o. koji rade u odjelima financija, korisničke podrške, marketinga i prodaje. Osim djelatnika BRZOJAV j.d.o.o. , navedenim podacima ima pristup i tvrtka Avant.si d.o.o. , koja nam pruža uslugu hostinga sustava brzojav.hr i kompletne baze podataka. Prema ranije navedenim načinima prikupljanja podataka, ovisno o mjestu i svrsi prikupljanja i obrade, neke od tvojih podataka dijelimo također i sa sljedećim tvrtkama, vanjskim izvršiteljima: Mailchimp, Google Analytics, Facebook i naš računovodstveni servis. Pored navedenih, temeljem zakonskih obaveza, osobni podaci biti će dani na uvid i predstavnicima nadležnih zakonskih tijela na njihov zahtjev.

O KOLAČIĆIMA, ZAŠTO POSTOJE I ZA ŠTO IH KORISTIMO

Ova web stranica u cilju boljeg korisničkog iskustva i poboljšanja kvalitete na Vaše računalo sprema male tekstualne datoteke zvane cookies, odnosno kolačići. Preko 90% svih web stranica koristi kolačiće, međutim prema direktivi Europske Unije od 26. svibnja 2012. godine obvezni smo prije pohranjivanja kolačića zatražiti vašu suglasnost. Korištenjem ove internetske stranice dajete svoju suglasnost za korištenje kolačića (cookies). Kolačiće možete blokirati i dalje pregledavati stranicu što može dovesti do toga da se neke funkcije naše internetske stranice više ne mogu u potpunosti koristiti. Naglašavamo da ni u kom slučaju ne dolazi do identifikacije osoba koje stoje iza tih podataka niti do prikupljanja osobnih podataka. 1. Što je kolačić (cookie)? Kolačić je tekstualna datoteka koja se pohranjuje na vaše računalo prilikom posjete web stranice. Oni omogućavaju prepoznavanje korisnika prilikom ponovnog posjeta stranici, spremaju vaše postavke te postavke za web stranicu. Kolačići mogu spremati širok pojas informacija. Ove informacije mogu biti poharanjene jedino ako im to korisnik omogući – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koje im korisnik nije dao te ne mogu dobiti pristup drugim datotekama računalu korisnika. Naglašavamo da ni u kom slučaju ne dolazi do identifikacije osoba koje stoje iza tih podataka niti do prikupljanja osobnih podataka. Putem odgovarajućih postavki na Internet pregledniku kolačiće možete izbrisati i blokirati što može dovesti do toga da se neke funkcije naše web stranice više ne mogu u potpunosti koristiti. 2. Kako onemogućiti kolačiće? Isklučivanjem kolačića odlučujete hoćete li dopustiti pohranjivanje istih na vašem računalu. Cookie postavke možete kontrolirati i konfigurirati na vašem Internet pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića odaberite web preglednik koji koristite: Chrome – Firefox – Internet Explorer – Opera – Safari. Onemogućavanjem, odnosno, blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati naše web stranice, no navedeno blokiranje može dovesti do toga da se neke funkcije naše web stranice više neće moći u potpunosti koristiti. 3. Što je stalni kolačić (persistent cookie)? Stalni kolačić je kolačić koji je spremljen na računalu te ostaje na njemu i nakon zatvaranja Internet preglednika. Pomoću njih web stranice pohranjuju podatke kao što su informacije za prijavu (ime i lozinka) kako se ne biste morali prijavljivati prilikom svakog posjeta web stranici. 4. Što je privremeni kolačić (session cookies)? Privremeni kolačić briše se s računala prilikom zatvaranja Internet preglednika. Pomoću njega web stranice pohranjuju privremene podatke kao što je primjerice sadržaj košarice za kupnju. 5. Što je kolačić prve strane (local cookie ili first party cookie)? Kolačić prve strane dolazi s web-mjesta kojeg korisnik pregledava, a može biti stalni ili privremeni. Pomoću njega spremaju se informacije koje će se ponovno upotrebljavati prilikom sljedeće posjete tom web-mjestu. 6. Što je kolačić treće strane (third party cookie)? Kolačić treće strane potiče od drugih, partnerskih web-mjesta koji se nalaze na web-mjestu kojeg korisnik gleda kao što su primjerice reklame. Pomoću tog kolačića prikupljaju se podaci o korisnicima za marketinške i analitičke svrhe. 7. Koristi li brzojav.hr kolačiće? Da, s primarnim ciljem omogućavanja boljeg korisničkog iskustva naše web stranice. 8. Kakve kolačiće koristi telegeramroda.hr i zašto? Privemeni kolačići (session cookies) – kolačići koji se brišu s računala prilikom zatvaranja Internet preglednika. Stalni kolačići (persistent cookie) – kolačić koji je spremljen na računalu te ostaje na njemu i nakon zatvaranja Internet preglednika, ali ga je moguće pobrisati ručno. 9. Ima li na web stranici kolaćića treće strane (third party cookies)? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ti kolačići nisu postavljeni od ove web stranice, ali služe za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Trenutno koristimo: a) Društvene mreže Npr. dijeljenje članaka na društvenim režama postavlja korisniku kolačiće b) Mjerenje posjećenosti brzojav.hr koristi nekoliko servisa za mjerenje posjećenosti. To su: Google Analytics, Gemius, Alexa. Želite li onemogućiti da vam navedeni servisi spremaju kolačiće, možete zabraniti svaki servis na slijedećim linkovima: Google Analytics – https://tools.google.com/…/gaoptout Gemius – http://optout.hit.gemius.pl/removeEN.php Alexa – http://www.alexa.com/…/optout c) Oglašavanje Na našoj web stranici prikazujemo oglase iz Google Adsense i DoubleClick mreže. Želite li onemogućiti da vam navedeni servisi spremaju kolačić: https://support.google.com/…/2662922?hl=en 10. Dodatne informacije oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. Više se možete informirati na sljedećim linkovima: allaboutcookies.org youronlinechoices.eu aboutads.info Vaša prava na ispravak svojih podataka, pravo na zaborav, pravo na uvid (izvoz) svih svojih podataka. Temeljem Europske Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), omogućujemo ti sljedeća prava vezana za obradu tvojih osobnih podataka: 1. Pravo na pristup podacima Imaš pravo zatražiti informaciju obrađujemo li tvoje osobne podatke, koje podatke obrađujemo te zatražiti pristup (uvid) tvojim osobnim podacima koje obrađujemo. Ukoliko se radi o većoj količini podataka, možemo te zatražiti precizniju specifikaciju zahtjeva za dostavom određenih skupina podataka o tebi, koje obrađujemo. 2. Pravo na ispravak Ukoliko uočiš da o tebi obrađujemo netočne ili nepotpune podatke, ili ih želiš izmijeniti, imaš pravo tražiti ispravak tih podataka odnosno nadopunu nepotpunih osobnih podataka. Kako bismo osigurali da o tebi uvijek obrađujemo samo točne osobne podatke potrebno je da nam bez odgađanja javiš sve njihove promjene. 3. Pravo na brisanje (zaborav) Brisanje osobnih podataka može se tražiti primjerice ako si povukao/la svoju privolu za obradu pojedinih podataka, kada se tvoji osobni podaci nezakonito obrađuju ili kada tvoji podaci više nisu nužni u odnosu na svrhe za koje su prikupljeni ili na bilo koji način obrađeni. Međutim, molimo te da uvažiš činjenicu da tvoje podatke nećemo moći izbrisati ako su oni potrebni radi ispunjenja zakonskih obveza, ugovornih obveza ili drugih pravnih temelja iz Opće uredbe o zaštiti podataka. U svim situacijama kad je to moguće, sve tvoje osobne podatke ćemo nepovratno izbrisati iz naših sustava te ostaviti samo općenite statističke podatke koji se nikako ne mogu povezati s tvojim identitetom. 4. Pravo na ograničenje obrade Imaš pravo ishoditi ograničenje obrade tvojih osobnih podataka, koje se može tražiti primjerice ako si podnio/la prigovor na obradu podataka, ako sumnjaš u točnost osobnih podataka koji se obrađuju ili u zakonitost njihove obrade, no ne želiš da se ti podaci izbrišu, ili su ti još potrebni radi ostvarenja pravnih zahtjeva. 5. Pravo na prenosivost podataka Ukoliko se obrada temelji na tvojoj privoli ili se vrši u svrhu izvršenja ugovora sklopljenog s tobom, a istodobno se izvodi automatiziranim sredstvima, imaš pravo zaprimiti svoje osobne podatke koje smo od tebe dobili. Ukoliko zatražiš, tvoje ćemo osobne podatke prenijeti izravno drugom voditelju obrade, ako isto bude tehnički izvedivo. 6. Pravo na prigovor U svakom si trenutku, s obzirom na tvoju posebnu situaciju, ovlašten/a uložiti prigovor na obradu osobnih podataka koji se odnose na tebe, zbog čega ćemo obradu istih ograničiti. Također, navedene ćemo podatke izbrisati i prestati obrađivati, osim ako dokažemo da za obradu postoje obrazloženi i opravdani pravni temelji za zadržavanje istih. Osim toga, u bilo kojem trenutku imaš pravo prigovoriti protiv obrade tvojih osobnih podataka u svrhu izravnog marketinga. Nakon podnošenja prigovora tvoji će se osobni podaci prestati obrađivati u navedenu svrhu. 7. Pravo na povlačenje privole Ako se obrada tvojih osobnih podataka temelji na tvojoj privoli, imaš ju pravo u bilo kojem trenutku povući, bez ikakvih posljedica, prema proceduri objašnjenoj u odgovarajućem poglavlju ovog dokumenta. Sigurnost, čuvanje i zaštita podataka: Osobni podaci bit će pohranjeni i obrađivani u zakonskom roku te zaštićeni adekvatnim sigurnosnim mjerama u skladu s najnovijim sigurnosnim standardima zaštite podataka. Za sve podatke kreiraju se sigurnosne kopije više puta na dan, postoje stroge procedure pristupa podatkovnom centru i bazi podataka. Usprkos tome što poduzimamo sve potrebne mjere, molimo te da primiš na znanje kako niti jedna internet stranica nije 100% sigurna na npr. hakerske napade, razne kvarove na računalnoj mreži i infrastrukturi i ostale situacije na koje ne možemo utjecati. Pored toga, niti jedno računalo nije 100% sigurno od hakiranja ili neželjenog preuzimanja stoga ti preporučujemo da koristiš sve dostupne mjere za osiguranje vlastitog računala i pretraživača od takvih neželjenih situacija. U neželjenom slučaju neovlaštenog ulaska treće strane u BRZOJAV j.d.o.o. računalne sustave, svakako ćemo te o tome obavijestiti čim za takvu situaciju saznamo kako bi i ti mogao/la poduzeti adekvatne mjere. Dajemo sve i trudimo se svaki dan da do tako nečega ne dođe. Kontakt za sve upite i zahtjeve za ostvarivanje tvojih prava, te kome se možeš žaliti ukoliko sumnjaš da su ti povrijeđena prava Ukoliko imaš bilo kakva pitanja ili zahtjeve vezane uz ovu Izjavu o zaštiti osobnih podataka, ukoliko želiš ostvariti neka od gore navedenih prava ili želiš uložiti prigovor, to možeš učiniti pisanim putem ili putem elektroničke pošte, na dolje navedene adrese: BRZOJAV j.d.o.o. Radnička cesta 80, 10000 Zagreb, Hrvatska Kontakt e-mail: info@brzojavi.hr Napomena – pri postavljanju zahtjeva nužna je identifikacija podnositelja zahtjeva. Razlog je zaštita tebe kao vlasnika osobnih podataka. Ako pak ne možeš svoj zahtjev, upit ili problem riješiti direktno s BRZOJAV j.d.o.o. i smatraš da je obrada tvojih osobnih podataka u suprotnosti s Općom uredbom o zaštiti podataka, imaš pravo podnijeti prigovor nadležnom nadzornom tijelu. Za područje Republike Hrvatske nadzorno je tijelo Agencija za zaštitu osobnih podataka, sa sjedištem na adresi: Martićeva ulica 14, 10000 Zagreb, Hrvatska, web: http://azop.hr/, tel.: +385 1 4609 000.


Top